Resor på nätet

I filmer som Sällskapsresan ett kan vi se Stig-Helmer Olsson, spelad av Lasse Åberg, och hans vänner gå in på resebyrån Sun Trip och boka sina resor till Playa Del Sol. Året var då 1980.ResaIdag, ganska precis 33 år efter att filmen hade premiär så är resebyrån närmast en minne blott. Idag bokas cirka 62% av resor via nätet – på egen hand, så att säga.

På egen hand

Med ”på egen hand”, menas att resor bokas genom att vi tack vare prisjämförelsesajter och bokningssidor alltid själva kan hitta de billigaste resorna. Istället för att köpa en charterresa så kan vi istället utan några större svårigheter arrangera vår egen resa – ofta till en billigare penning.

Är detta slutet för researrangörer?

Svaret på detta är ett solklart nej. Det finns fortfarande en stor poäng med researrangörer och en stor chans för dem att kunna fortsätta vara verksamma. Det som är viktigt är dock att man specificerar sig på ett område. Vi ska ge ett par exempel på arrangörer som verkligen hängt med i utvecklingen kring detta.

  • Reseshopen.se – I början nämnde vi filmen Sällskapsresan som alltså hade premiär 1980. Ett år senare startade Reseshopen sin verksamhet, man har således alltså varit med från resebyråernas tid och är fortfarande med oss. Reseshopen har specificerat sig på paketresor med olika teman. Det fungerar i praktiken som en klassisk charterresa, men mer tematiskt. Exempelvis erbjuder man en resa till Irland, det som vi ser är skillnaden mot den klassiska chartern är att denna resa är planerad, inte bara med flyg, transfer och boende – utan även med aktiviteter och utflykter under vistelsen. Om hur programmet just för denna resa ser ut, det kan du läsa på deras hemsida. Reseshopen erbjuder även charterresor av det mer klassiska slaget som ett gott komplement till de temabestämda paketresorna.
  • GO Sport Travel – Vårt andra exempel har specificerat sig inom sport- och eventsegmentet. Man arrangerar resor till sportevenemang, konserter och även konferensresor. Som namnet skvallrar om så är det sport som är företagets främsta produkt och allra mest framträdande är fotbollsresor, även om man också erbjuder formel 1 resor, hockeyresor och så vidare. Nu kanske någon av er funderar på om det inte är lika lätt att boka dessa resor själva, precis som med det vi benämnt som klassiska charterresor. Svaret är ja och nej. Det som är fördelen med att boka genom en aktör som GO Sport, är att du alltid till exempel är säker på att du får bra biljetter till matchen eller eventet. Eftersom man varit inom branschen under många år så finns samarbetsavtal med till exempel stora fotbollsklubbar i de Europeiska ligorna, som gör att GO Sport Travel kan erbjuda det absolut bästa.

backpacking_425042251

Backpacking

En annan reseform som är mycket populär idag, framförallt bland unga, är backpacking. För dig som inte vet exakt vad det är, så är det precis som det låter på namnet, man reser med en ryggsäck på ryggen och man gör det förhållandevis billigt och förhållandevis spartanskt. Vi tänkte räkna upp några populära resor bland backpackers:

  • Tågluff i Europa – Under många år så har det funnits något som kallas för Interrailkort, det innebär att man under en tidsperiod kan åka tåg till ett fast pris i de länder som är anslutna till interrail – vilket är de flesta i Europa. Det vanligaste är att man köper en hel månad, men det finns även kortare tidsperioder. 
  • Australien –  Australien kan sägas vara backpackers förlovade land. Tillsammans med Sydostasien så är Australien en av de mest backpackervänliga destinationerna. Här finns mängder med trevliga hostels, mängder med platser att se och saker att göra.
  • Asien – se till att kolla upp olika visumregler om du ska vistas i ett land en längre tid. Kolla också vilka olika vaccinationer man kan behöva göra innan man reser dit. Asien har otroligt stort utbud av kulturer, språk, människor och natur. Man kan hitta det mesta såvida man hittar sätten att ta sig dit.