Hur du undviker spam och skräppost på internet

Att hantera skräppost och spam kan vara en mardröm för alla som använder internet. Spam är en form av oönskad e-post som skickas i stor mängd, oftast i form av reklam. Inte bara är spam irriterande, det kan också vara farligt eftersom det kan innehålla skadlig programvara som kan infektera din dator.

Här är några enkla steg du kan ta för att undvika att bli överväldigad av skräppost och spam på internet.

Använd en kraftfull spamfilter

Ett spamfilter är en programvara som filtrerar bort skräppost och spam från din inkorg. De flesta e-posttjänster tillhandahåller redan en inbyggd spamfilterfunktion, men om din e-posttjänst inte har en sådan funktion, finns det många programvaror tillgängliga på nätet som du kan ladda ner och använda. Detta kan hjälpa dig att minska mängden oönskade e-postmeddelanden som du får.

Var försiktig med att lämna ut din e-postadress

Det kan vara frestande att lämna ut din e-postadress för att få tillgång till en webbtjänst eller för att delta i tävlingar och kampanjer. Men om du gör det kan du också riskera att få massor av skräppost och spam. Försök att inte lämna ut din e-postadress i onödan. Om du måste ange din e-postadress, använd en tillfällig e-postadress som du skapar specifikt för detta ändamål.

Var försiktig med att klicka på länkar i e-postmeddelanden

Många spam- och skräppostmeddelanden innehåller länkar som leder till farliga webbplatser eller som innehåller skadlig programvara. Om du inte är säker på att e-postmeddelandet är legitimt, klicka inte på några länkar. Öppna inte heller bilagor från okända avsändare.

Använd inte din huvud-e-postadress för online-registrering

När du registrerar dig för en webbtjänst, webbplats eller ett online-forum, använd en annan e-postadress än din huvud-e-postadress. På detta sätt kan du undvika att få massor av oönskad e-post på din huvud-e-postadress.

Ta bort dig från spam- och skräppostlistor

Om du får skräppost från en specifik avsändare, finns det ofta en länk längst ner i e-postmeddelandet som du kan klicka på för att avregistrera dig från deras listor. Du kan också använda en tjänst som ”Unroll.me” för att automatiskt avregistrera dig från skräppostlistor.

Var försiktig med att svara på okända e-postmeddelanden

Om du får ett okänt e-postmeddelande, var försiktig med att svara på det. Om e-postmeddelandet innehåller skadlig programvara kan det skada din dator. Om du inte är säker på avsändaren, radera helt enkelt meddelandet.

Följ noga säkerhetsåtgärder för att skydda din e-postadress

Det är viktigt att skydda din e-postadress så mycket som möjligt. Använd lösenord som är svåra att gissa och byt lösenord regelbundet. Var också försiktig med att lämna ut din e-postadress till okända personer eller webbplatser. Använd tvåfaktorsauktoriseings när möjligt. Genom att följa dessa enkla steg kan du undvika spam och skräppost på internet.