Din hund behöver aktiveras

Hur man ska motionera hunden är väldigt individuellt, det beror både på ras och ålder. De första månaderna med en valp så är det bara lek som gäller, inte massa tunga övningar. Du ska heller inte dra med valpen på längre promenader. Något man däremot kan börja tidigt med är kontaktövningar, vilket ger mental stimulans och kommer gynna både dig och hunden i framtiden. Här kommer några tips gällande övningar och aktiviteter som passar de flesta!

Aktivitet innebär inte bara promenader

När hunden blivit omkring 8-9 månader så kan man börja med lite längre promenader. Glöm inte bort att aktivitet inte bara byter att ta en promenad och springa lite. Det är skillnad på fysisk aktivitet och mental aktivitet. Hundar behöver också mental stimulans, du kan låta hunden spåra efter leksaker, godis eller kanske någon i familjen som gömt sig. Du kan alltid träna vanliga kommandon eller kanske något trick, hundar gillar lite utmaning.

Tänk på ålder och storlek

I takt med att din hund växer och klarar av lite tuffare aktivitet så kan du försöka med lite svårare saker och även motionera lite mer. Har du en hund som är lite större och och tyngre så är det bäst om du väntar lite längre än vad du hade gjort med en mindre hund. Tänk på att man vill låta hunden skelett växa klart innan man går in med hårdare motion som att springa längre sträckor. När du köper en hund så kan en uppfödare ofta berätta för dig vad en hund av samma ras tycker om och klarar av att göra.

Tänk på värmen

Kom ihåg att inte anstränga hunden allt för mycket under varma dagar som mitt på sommaren. Eftersom hunden fortfarande behöver sina dagliga promenader, försök då istället att ta dessa på morgonen och kvällen när det i regel är lite svalare ute.