Svenska nätrevolutionärer

Internets möjligheter är ganska så gränslösa idag. Att tänka kring det antal hemsidor som finns, antal bilder, texter, filmer, som ligger ute för allmän beskådan, det är ungefär som att tänka på rymden. Antalet program och applikationer är icke desto färre, men här ger vi tips på några av de mest användbara i vardagen.

Skype

Skype-chattSkype är ett program för internetbaserad kommunikation. Det grundades 2003 av den svenske entreprenören och mångsysslaren Niklas Zennström. Företaget tillhör dock numera Microsoft.Programmet används alltså för att kommunicera via peer-to-peer-teknik, alltså en via internet upprättad anslutning mellan två eller flera parter. Dess funktion idag är att man bland annat kan chatta per text, ringa röstsamtal, samt videosamtal där man ser varandra via datorernas webbkameror eller externa kameror. Programmet har revolutionerat internetkommunikation och på sitt sätt också krympt världen. Att sitta ansikte mot ansikte med sin vän på andra sidan jordklotet och prata i timtal är något som kan exemplifiera detta.

Spotify

Spotify, som också är grundat av personer från Sverige. Daniel Ek och Martin Lorentzon startade 2006 Spotify och kom att revolutionera sättet vi konsumerar musik på nätet. Innan Spotify var i princip illegal nedladdning det enda sättet som musiken konsumerades på nätet, men med en smidig lösning så löste Spotify detta problem för många skivbolag.Det går ut på att man genom den nedladdade klienten, mot en summa varje månad kan lyssna på nästan obegränsat med musik (begränsningen ligger endast i om musikkatalogen ligger på Spotifys server, vilket den i regel gör). Spotify är alltså inte egentligen nätbaserad, men för att lyssna på musiken krävs att man är ansluten till internet – om man inte gjort sina spellistor tillgängliga i offlineläge. Spotify finns även tillgängligt för smartphones.